söndag 8 november 2009

L'as du Fallafel: Fallafeltallrik


Det var säkert tjugo år sen jag åt så bra fallafel som på L'as du Fallafel på Rue des Rosiers i Paris. Suverän Hoummos och små gyllene, knapriga, nyfriterade kikärtsbollar. Drick husets lemonad till. Du blir inte besviken! 9 av 10!

Cassi: Stekt fläsk med rårakor



Jag har bott granne med Cassi under hela min uppväxt utan att äta där en enda gång. Därför var det lite extra kul att testa lunchen på Cassi. Nu när Berguven i Ropsten har stängt ligger Cassi högt upp på min lista som en lämplig ersättare. Det börjar redan när man kommer in. Entrén till Cassi går nämligen genom toaletten! Väl inne på restaurangen blir man påmind om vägkrogar från 70-talet. Inredningen går i orange, brunt och grönt. Precis som på Berguven sitter det ensamma gubbar som bor i närheten och käkar lunch. På Cassi har man eller har haft en avsevärt bättre inkomst. När vi äter på Cassi sitter Patrik Enblad och äter lunch ensam. Hur som helst, maten är bra till ett rimligt pris (83:-) och köttet i kyldisken visar att det går att få bra kött om man vill även om det blir lite dyrare. Inredningen och kaffebaren är unika och tillsammans med toalettentrén höjer det betyget för Cassi. Fläsket är det inget fel på men det är inget speciellt heller. Backning ingår men inte dryck. Det drar ner betyget en smula. Sammanfattningsvis kan man säga att Cassi är värt ett besök men att fläsk kan man äta billigare och mer av på andra ställen.

Le Meurice: Avsmakningsmeny


På inrådan av Pelle B på http://100michelinstars1year.blogspot.com/ blev det avsmakningsmeny på Le Meurice i Paris. Halva upplevelsen med Le Meurice är utan tvekan servicen. Den är felfri och otvungen under de drygt fem timmar det tar att äta sig igenom hela menyn. De fem timmarna går i vågor - ett tag vill man bara lägga sig ner och dö, men sen kommer nästa rätt och nästa vin. Vissa rätter är genialiska, andra är bara perfekta men vinet är alltid magiskt och tycks få maten att skjuta rätt upp i himmelriket. En sak är säker, ett besök på Le Meurice förstör alla efterkommande restaurangbesök. Om det är någon restaurang som förtjänar Berguvens högsta betyg så är det Le Meurice. 10 av 10!

Roka: Middag


Jag åt middag på Roka för tredje gången. Det är så himla trevligt där. Personalen brukar alltid ursäkta sig för att det bara finns barplatser men det är den bästa platsen om man inte är fler än två. Roka har köket mitt i restaurangen och runt om sitter matgästerna vid en knögglig bardisk i massivt trä. Stämningen tycks alltid vara på topp och även om det ibland är lite stökigt blir man väl omhändertagen. Man beställer smårätter och kan blanda friskt precis hur man vill. Fatty Tuna som Sashimi, Ama Ebi och laxrom som Sushi och Soft Shell Crab hör till mina favoriter. Maten är alltid god men vill man ha en drink före maten får man passa sig. En Dry Martini gav personalen huvudbry och det blev ett glas Martini istället. Pinsamt. Gå till Roka och ät gott - men ta drinkarna på ett annat ställe.

Roka ligger på Charlotte Street.

Story Deli: Parma Gorgonzola Pizza


Jag har ätit världens tunnaste pizza alla kategorier. Pizzadegen var tunnare än ett A4-papper. Jättegott och fräscht. Story Deli ligger på 3 Dray Walk, The Old Truman Brewery. Brick Lane, London, E1 6QL. Det ser ut som en blandning av ett lager/slakteri och R.O.O.M (R.I.P.) Jättegott!

UPPDATERING: Efter lite research visar sig världens tunnaste Pizza egentligen heta Tarte Flambée.